Hoe lang is mijn certificaat geldig?

Een Stipel-certificaat is drie jaar geldig. Daarna, als je gecertificeerd wilt blijven, doe je opnieuw examen volgens de regels voor hercertificering. De vraag is wanneer je je moet melden voor hercertificering, om op tijd je hercertificaat te ontvangen. Meld je je te laat, dan is er kans dat het examenbureau je niet kan inplannen voordat je certificaat verloopt. Of je gaat over die datum heen omdat je pech hebt en niet direct voor het examen slaagt. Dit geldt extra voor de BEI- en VIAG-certificaten, omdat deze verplicht zijn. Zonder zo’n certificaat mag je niet werken.

Tot nu toe kon je het risico om zonder certificaat te zitten alleen maar voorkomen, door ruim van tevoren al examen te doen. Maar dat heeft dan weer het nadeel dat je dikwijls een stukje van de geldigheidsduur van je ‘oude’ certificaat kwijtraakt. Want het hercertificaat is direct geldig!

Nieuw voor oud

Om aan al deze ‘problemen’ tegemoet te komen is het volgende besloten: de geldigheid van een hercertificaat gaat niet meer in op de dag dat je geslaagd bent voor het examen, maar pas op de dag dat de geldigheid van het ‘oude’ certificaat eindigt. Voorwaarde is wel dat je niet langer dan zes maanden voordat het ‘oude’ certificaat eindigt, slaagt voor het hercertificaat.

Beter te plannen

Hierdoor kun je elke drie jaar in een vaste periode van het jaar opgaan voor het hercertificaat. Ook kun je hierdoor de volledige geldigheidsduur van drie jaar benutten. Bovendien hoef je niet meer nadat je geslaagd bent een paar weken op je certificaat te wachten: het hercertificaat wordt alvast toegestuurd, ondanks dat die pas over een tijdje geldig is.